Säästä energiaa

Noin puolet kotitalouksien energiasta kuluu rakennusten lämmitykseen. Energiaa käytetään myös käyttöveden lämmittämiseen sekä valaistukseen ja kotitalouslaitteiden käyttöön. Asumismuoto ja lämmitystapa vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen, mutta myös sähkölaitteiden käyttötavoilla on merkitystä.

Kotitaloussähköön lasketaan erilaisten kodin sähkölaitteiden kulutus. Siihen ei lasketa lämmitystä. Keskimäärin kotitaloussähköä käytetään:

  • yhden asukkaan kerrostaloasunnossa 1400 – 2400 kWh/v
  • perheasunnossa rivitalossa 3300 – 4000 kWh/v
  • neljän hengen omakotitalossa 5000 – 7300 kWh/v


Keskimääräisiä sähkölaitteiden kulutustietoja

Valaistus
Hehkulamput 40-100 W0,04 – 0,1 kWh/h
Loistelamput 10-60 W0,01 – 0,06 kWh/h
Halogeenilamput 10-50 W0,01 – 0,05 kWh/h
Energiansäästölamput 9-15 W0,009 – 0,015 kWh/h
LED-lamput 3-13 W0,003 – 0,013 kWh/h
Kylmälaitteet
Jääkaappi0,3 – 0,8 kWh/vrk
Jääkaappi-pakastin0,8 – 1,6 kWh/vrk
Pakastin0,5 – 1,5 kWh/vrk
Ruoanvalmistuslaitteet
Sähköliesi1 – 2 kWh/vrk
Mikroaaltouuni0,12 – 0,2 kWh/10 min
Kahvinkeitin0,1 kWh/10 min
Vedenkeitin0,1 kWh/5 min
Leivänpaahdin0,1 kWh/10 min
Liesituuletin0,2 kWh/h
Pesu- ja kuivauslaitteet
Pyykinpesukone0,6 – 1,8 kWh/kerta
Kuivausrumpu2,1 kWh/3 kg pyykkiä
Kuivauskaappi2,2 – 2,8 kWh/3 kg pyykkiä
Astianpesukone0,6 – 1,8 kWh/kerta
Viihde- ja toimistolaitteet
LCD-televisio 32″0,08 – 0,19 kWh/h
Plasmatelevisio0,31 – 0,41 kWh/h
LED-televisio 42-55″0,04 – 0,14 kWh/h
Digisovitin0,03 kWh/h
DVD-soitin0,02 kWh/h
Pelikonsolit0,05 – 0,16 kWh/h
Stereot0,01 kWh/h
Pöytätietokone0,13 – 0,17 kWh/h
Kannettava tietokone0,03 kWh/h
Muita kodin sähkölaitteita
Saunominen8 kWh/1,5 h
Pölynimuri1 kWh/h
Auton lohkolämmitin0,5 kWh/h

Energiansäästövinkkejä


Säädä lämpötilaa

Yhden prosentin alennus huonelämpötilassa tuo jopa viiden prosentin säästön lämmityskuluihin. Sopiva kodin lämpötila on 18-21 astetta huoneesta riippuen: esimerkiksi makuuhuoneessa voi olla hieman viileämpää, jolloin unikin maittaa paremmin. Varaston ja autotallin lämpötilaksi riittää 5-12 astetta.

Kesällä energiataloudellisesti järkevintä on alentaa sisäisiä lämpökuormia, eli esimerkiksi saunan lämmitystä kannattaa välttää. Suojaa ikkunat verhoilla tai kaihtimilla, jotta auringonsäteet eivät pääse lämmittämään huonetta. Hyödynnä aamun ja yön viileyttä tuuletuksissa. Käytä koneellista jäähdytystä vasta sitten, kun nämä viilennysvinkit eivät auta.

Valaise ja käytä laitteita energiatehokkaasti

Vaikka energiatehokkaat lamput saattavat olla hieman kalliimpia, maksavat ne itsensä takaisin nopeasti pitkän käyttöiän sekä energiansäästön myötä. 60 watin hehkulamppu kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä kuin 15 watin energiansäästölamppu. LED-lamppu kuluttaa sähköä vielä energiansäästölamppuakin vähemmän. Valon tuotto on kuitenkin normaalia hehkulamppua suurempi. Motivan sivuilta löydät apua oikean lampputyypin valintaan.

Energiamerkintä-taulukko

Tehokas energiansäästövinkki on sammuttaa turhat valot sekä laitteet. Myös laitteiden virransäästötila kuluttaa sähköä, joten kannattaa huolehtia laitteet kokonaan sammuksiin. Irrota esimerkiksi kännykän tai sähköhammasharjan latauslaitteen virtajohto pistokkeesta käytön jälkeen. Laitteita hankittaessa on hyvä perehtyä energiamerkintöihin: mitä ”vihreämpi” laite, sitä pienempi sähkönkulutus. Mieti ostotilanteissa myös tarpeitasi ja hanki käyttöösi oikeankokoinen laite.

Säädä kylmälaitteiden lämpötilan sopiviksi. Yhdenkin asteen pudotus laskee sähkönkulutusta jopa 5 %. Jääkaapin sisälämpötilaksi riittää keskimäärin 5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Sijoita kylmälaitteet kauan lämpöä tuottavista laittesta. Myös suora auringonpaiste lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta.

Uunia ja hellaa käytettäessä kypsennä putkeen kaikki tarvittavat ruoat ja hyödynnä myös uunin jälkilämpöä. Näin vältät turhan uudelleenlämmittämisen. Jäähdytä ruoat hyvin ennen jääkaappiin laittamista, jolloin jääkaappi ei käytä viilennykseen turhaa energiaa.

Pienennä vedenkulutusta

Kulutamme eniten lämmintä vettä peseytymiseen. Lämmin käyttövesi voi olla jopa kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Vedellä läträäminen kasvattaa sähkölaskua, joten älä juoksuta vettä turhaan. Avaa siis hana vain silloin, kun oikeasti tarvitset vettä.

Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Käytä mahdollisimman alhaista pesulämpötilaa. Taloudellisin astianpesuvaihtoehto on konepesu, etenkin jos astiat sekä pestään että huuhdotaan juoksevan veden alla. Esihuuhtele astiat heti käytön jälkeen, jolloin lika lähtee helpommin. Kuivata pyykit kesäisin ulkona, se ei kuluta sähköä lainkaan eikä siten maksakaan mitään.

Kerää sadevesi talteen: sitä voi käyttää muun muassa kukkapenkin kasteluun.

Seuraa energiankulutustasi

Oman sähkönkulutuksen tunteminen on tärkeää turhan kulutuksen karsimiseksi. Kun tiedät, milloin energiaa kuluu, voit etsiä säästökohteita kotisi sähkönkäytössä. Seuraa omaa sähkönkulutustasi tunneittain Online-palvelumme kautta.

Voit myös lainata kahden viikon ajaksi Virtain tai Ähtärin toimistolta kulutusmittaria, jolla saat kätevästi mitattua kotisi sähkölaitteiden todellisen kulutuksen.