Sähköhyvitys

Laki takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä tuli voimaan 6.3.2023. Lain mukaan sähkönmyyntiyhtiöiden on hyvitettävä kuluttaja-asiakkailleen 1.11.2022 – 28.2.2023 ostettua sähköä.

Sähköhyvitys maksetaan automaattisesti hyvityksenä sähkölaskulla, eikä se vaadi asiakkailta toimenpiteitä.

Tälle sivulle olemme koonneet tietopaketin sähköhyvityksestä ja sen maksamisesta. Pyydämme ensisijaisesti tutustumaan tämän sivun vastauksiin ja välttämään yhteydenottoja asiakaspalveluumme ruuhkautumisen vuoksi.

Sähköhyvitystä sisältävien laskujen ajo on aloitettu ja viimeisetkin laskut saadaan ajettua viimeistään viikon 15 aikana.

Usein kysyttyä sähköhyvityksestä

Sähköhyvityksen saavat kuluttaja-asiakkaat, joilla sähköenergian arvonlisäverollinen hinta on ollut yli 10 snt/kWh tai sopimuksiin, joissa tuotteena on ollut sähköpörssiin perustuva TuntiWirta vuoden 2022 marras-joulukuussa ja vuoden 2023 tammikuussa. Jotta voit saada hyvitystä, on sähköenergialaskusi oltava kyseiseltä kuukaudelta yli 90 €.

Sähköhyvitys ei koske yritysasiakkaita.

Osa yksityisistä elinkeinonharjoittajista on oikeutettu lainmukaiseen sähköhyvitykseen. Hyvitykseen voi olla oikeutettu esimerkiksi y-tunnuksella sähkösopimuksen tehnyt toiminimeä käyttävä elinkeinonharjoittaja. Lue lisää Energiaviraston sivuilta .

1. erä hyvitetään sähkölaskuissa huhtikuussa. Hyvityksessä otetaan huomioon marras- ja joulukuun 2022 sähköenergialaskujen kulutus ja asiakaskohtainen hinta.

2. erä hyvitetään toukokuussa ja siinä otetaan huomioon kahdesti tammikuun 2023 sähköenergialaskujen kulutus ja asiakaskohtainen hinta.

Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkölaskun sähköenergian arvonlisäverollisesta osuudesta (sis. perusmaksu, kulutusmaksu, pörssisähkön toimitusmaksu). Sähköhyvityksen omavastuu on 90 euroa/kuukausi, jonka ylimenevästä osuudesta hyvitys lasketaan. Hyvitystä maksetaan enimmillään 700 euroa kuukaudessa, laskennallisesti neljän kuukauden ajan ja sitä voi saada enintään 2 800 euroa. Hyvitystä ei makseta, jos hyvityksen määrä kuukauden osalta on alle viisi euroa.

Sähköhyvitys ei koske sähkön siirtoa, sähköveroja tai palvelumaksuja.

Yhteislaskuilla, jotka koskevat sekä sähkön siirtoa että myyntiä, hyvitys suoritetaan koko laskun loppusummasta.

Jos hyvitys on suurempi kuin laskusi loppusumma, siiretään loput hyvityksestä seuraaville laskuille.

Saat hyvityksen, jos kriteerit täyttyvät. Vanha ja uusi sähköyhtiö maksavat asiakkaalle oman sähkönmyyntisopimuksena voimassaoloaikaa vastaavan osuuden sähköhyvityksestä.

Jos sähkösopimuksesi kanssamme on jo päättynyt, maksamme hyvityksen pankkitilillesi. Ilmoita tilinumerosi meille tältä sivulta löytyvällä lomakkeella.

Kuolinpesätapauksissa täytäthän ensin kuolinpesän valtuutuksen, joka löytyy täältä. Kun olet täyttänyt lomakkeen, ilmoita kuolinpesän valtuutetun jäsenen tilinumero yllä mainitun lomakkeen kautta.

 

Muita valtion hyväksymiä sähkötukimuotoja ovat:

Lue lisää tukimuodoista Energiaviraston sivulta Sähköhyvitys ja muut valtion tukimuodot.

Jos epäilet virhettä hyvityksen laskennassa tai et ole saanut hyvitystä, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen sahkohyvitys@ksat.fi 30 päivän kuluessa laskun eräpäivästä tai jos maksaminen on viivästynyt, 30 päivän kuluessa sen kalenterikuukauden päättymisestä, jolloin sähköhyvitys olisi pitänyt maksaa.