Sähkö-Virkeät on hakenut EU:n elpymis- ja palautumisrahaston RRF- energiatukea, jolla yhtiö mahdollistaisi uusiutuvan energian liittämisen kantaverkkoon mahdollisimman oikea-aikaisesti ja tukisi vihreän siirtymän hankkeiden edistymistä.
Sähkö-Virkeät saa jatkuvasti uusiutuvan energian liityntäkyselyitä, joissa tiedustellaan verkossa vapaana olevaa siirtokapasiteettia erilaisille tuotantohankkeille. Useimmiten kyselijöille joudutaan sanomaan, että vapaata kapasiteettia on pieni määrä, joka ei välttämättä riitä sellaisenaan kyselijän tarpeisiin. Sähkö-Virkeillä on sähkömarkkinalain mukainen velvoite liittää hankkeet verkkoon kohtuullisessa ajassa, mutta hankkeiden epävarmuus haittaa sähköverkon kehittämistä.
”Me emme voi tehdä investointipäätöstä verkon vahvistamiseksi, mikäli meillä ei ole täysi varmuus siitä, että liittyjiä on tulossa. Hankekehittäjät taas eivät uskalla tehdä investointipäätöstä, sillä riskinä on, että hankkeet odottavat valmiina sitä, että ne voidaan liittää verkkoon. Meillä on siis muna-kana-ongelma.” sanoittaa Sähkö-Virkeiden toimitusjohtaja Anu Rantala.
Riittävä varmuus verkon investointipäätökselle on käytännössä liittymissopimuksen allekirjoitus liittyjän kanssa. Mikäli Sähkö-Virkeät alkaa liittymissopimuksen jälkeen suunnitella verkon vahvistamista, kuluu aikaa helposti useampi vuosi ennen kuin hanke on todellisuudessa liitettävissä verkkoon.
Sähkö-Virkeiden huolena on se, että Suomen vihreän siirtymän hankkeet eivät pysty etenemään, mikäli energiainfrastruktuuri ei kehity vähintään samalla nopeudella. Tästä syystä Sähkö-Virkeät haki EU:n elpymis- ja palautumisrahaston RRF-energiatukea olemassa olevan verkon vahvistamiseksi. Päätökset energiatuesta on luvattu viimeistään syksyllä 2024.
”Mikäli saamme energiatuen, pystymme käynnistämään välittömästi verkon vahvistamisen Petäjävedeltä Haapamäelle, eli noin 40 km:n matkalta. Tämä hanke mahdollistaisi noin 200 MW:n uusiutuvan energian liittämisen verkkoon. Liityntäkyselyitä on myös muille verkon osille runsaasti, joten energiatuki mahdollistaisi sen, että pystyisimme kantamaan taloudellisen riskin myös verkon muiden osien vahvistamisesta kohtuullisessa ajassa, jolloin uusiutuvan energian hankkeet pääsevät etenemään ripeästi myös muilla verkon osilla.” Anu Rantala summaa.
Hankkeessa vanha voimajohto rakennetaan uudelleen olemassa olevalle johtoalueelle siten, että johdon siirtokapasiteetti kasvaa merkittävästi. Sähkö-Virkeät on nyt aloittanut verkon vahvistamisen suunnittelun Petäjävedeltä Haapamäelle. Yleissuunnittelun lisäksi tehdään maastotutkimuksia, joista informoidaan johtoalueen maanomistajia erikseen lähiviikkoina.
Mikäli RRF-tuki saadaan, käynnistyy myös varsinainen voimajohdon rakentaminen jo ensi vuonna.
Ilman RRF-tukea, verkon vahvistaminen käynnistyy myöhemmin joko uusien liittymissopimusten myötä tai verkon kunnon sitä vaatiessa. Vaikka johto on paikoin jo iäkästä, on sillä kuntonsa puolesta vielä käyttöikää jäljellä, koska sitä on huollettu ja ylläpidetty säännöllisesti.
110 kV Petäjävesi-Haapamäki
Lisätietoja:
Anniina Holma, kehityspäällikkö, puh. 044 7355 229, anniina.holma@ksat.fi
Anu Rantala, toimitusjohtaja, puh. 044 7355 224, anu.rantala@ksat.fi
Taustatietoa yhtiöstä
Sähkö-Virkeät Oy on Koillis-Satakunnan Sähkön (64,5%) ja Keuruun Sähkön (35,5%) omistama alueverkkoyhtiö, jolla on noin 188 km suurjännitteistä 110 kV:n verkkoa. Sähkö-Virkeiden verkko liittyy Fingridin kantaverkkoon Petäjäveden ja Alajärven sähköasemilla. Verkon tämänhetkinen pääasiallinen tehtävä on palvella alueen energiayhtiöitä sähkön siirron osalta, mutta tulevaisuudessa tavoitteena on mahdollistaa myös uusiutuvan energian hankkeiden liittyminen alueverkkoon.