Mitä voin tehdä itse?

Kulutuksen vähentäminen

Tärkein tehtävä jokaisella suomalaisella on vähentää omaa sähkön kulutustaan. Sähkön kulutuksen vähentäminen vaikuttaa sekä sähkön hintaan että sähkön riittävyyteen. Energiansäästövinkkeihin voit tutustua myös nettisivuillamme artikkelista Vinkkejä energiansääsöön.Sähkön kulutus on suurimmillaan arkiaamuisin kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16–17 ja uudelleen 19–20 välillä. Ajoittamalla oma kulutuksesi näiden kulutuspiikkien ulkopuolelle, voit omalta osaltasi ehkäistä sähköpulan syntymistä. Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä, jos kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta tiedotetaan ennakkoon.Tarkista omat tietosi Koillis-Satakunnan Sähkön Online-palvelusta. Sähköpulan uhatessa tiedotamme asiakkaita tekstiviestitse, joten on tärkeää, että asiakastiedoissamme on oikea puhelinnumero.Tiedotamme mahdollisesta sähköpulasta ja sähköpulasta aiheutuvista sähkökkatkoista nettisivuillamme, somekanavissa ja tekstiviestitse. Ota viimeistään nyt seurantaan Koillis-Satakunnan Sähkön internet-sivut ja somekanavat (www.ksat.fi, Facebook, Instagram).

Varautuminen sähkökatkoihin

Sähkökatkoja voi tulla myös muista syistä kuin sähköpulasta, esimerkiksi myrskyn kaataessa puita sähkölinjoille tai laitevian seurauksena. Kaikkien tulee olla varautuneita lyhyisiin sähkökatkoihin

  • Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Fingrid, paikalliset sähköverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Seuraa uutisia, viestintää ja somekanavia.
  • Pidä puhelimesi ja muut tietotekniset laitteesi ladattuina ja hanki muutamia varavirtalähteitä.
  • Varaa ja ylläpidä kotivaraa, jossa on ruokaa ja juotavaa. Yleisen ohjeen mukaan jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tuntia.
Luminen tie

Sähkökatkon aikana

Pysy rauhallisena, tilanne on ammattilaisten hallinnassa.

  • Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Voit jättää esim. yhteen huoneeseen valot päälle, niin tiedät milloin sähköt palaavat.
  • Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät elintarvikkeet ala lämmetä.
  • Vältä ikkunoiden ja ulko-ovien aukipitämistä, ettei asunto ala kylmetä

Sähköyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä sähköpulaan liittyvissä sähkökatkoissa. Tiedotamme asiakkaita tilanteesta mm. nettisivujen ja somekanvaien kautta sekä asiakkaille tehtävällä suoralla viestinnällä.

Talvinen tie, auringon lasku

Sähkökatkon jälkeen

  • Älä kytke kaikkia sähkölaitteita päälle heti sähköjen palattua. Sähköpulatilanne voi olla edelleen käynnissä, ja sähkökatkoja kierrätetään muilla sähkönkäyttäjillälä.
  • Tarkista sähkölaitteet, ettei esimerkiksi liesi tai sauna jäänyt sähkökatkon alkaessa päälle.
  • Sähkökatkon aikana ja sen jälkeen on hyvä olla varovainen, kun laskee lämmintä vettä hanasta tai suihkusta. Katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella.
  • Sähköpulan vuoksi tehtävistä katkoista ei makseta korvauksia, sillä kyse ei ole sähkömarkkinalain mukaisesta virheestä sähkönjakelussa.