Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n ammattilaiset – Osa 1

Koillis-Satakunnan Sähkö (KSAT) on tunnettu paikallisesta osaamisestaan ja monipuolisista työnkuvistaan. Seuraavissa artikkeleissa tarkastelemme kolmen työntekijän kokemuksia. Aleksi työskentelee Koillis-Satakunnan Sähköllä verkon huolto- ja rakennustehtävissä. Kun päivät kuluvat vaihtelevissa maisemissa, kuten metsissä ja kyläteiden varsilla, löytyy välillä myös hetkiä nauttia maisemista.

Verkon huoltotyöt vie metsien ja kyläteiden keskelle

Aleksin toimistona verkonhuoltotöissä on koko Koillis-Satakunnan Sähkön toiminta-alue luontoineen. ”Työni vie minut vaihteleviin maisemiin: metsiin, pelloille ja kyläteiden varsille. Olen jatkuvasti ulkona, ja nautin siitä, että ympäristö vaihtuu päivittäin. Tämä työ yhdistää fyysisen aktiivisuuden ja luonnossa liikkumisen, mikä tekee siitä erityisen palkitsevaa.”

Aleksin työpäivät verkonhuoltotöiden ja uuden verkon rakentamisen parissa ovat todella vaihtelevia. ”Joskus karsimme puita tai korjaamme pieniä ja vähän isompiakin vikoja. Näissä tilanteissa pitää käyttää luovuutta ja miettiä, miten työn voi tehdä turvallisesti. Verkon rakentamisen puolella meillä on toki ohjeet siitä, miten asiat tehdään, mutta kyllä luovuuttakin saa siinä käyttää.” Hän lisää, että ammattilaisten kanssa työskennellessä näkee, että yhden homman voi tehdä monella tapaa.

Osaamisen karttuessa verkon puolella voi päästä tekemään myös vikapäivystystä. Vikojen osalta Aleksi kertoo muun muassa ukkosen aiheuttavan jonkun verran töitä, salamoiden kaataessa puita linjoille.

Keliolosuhteet vaikuttavat siis töiden määrään ja luonteeseen huomattavasti. ”Kovat tuulet voivat kaataa puita johtojen päälle tai pahimmillaan kaataa sähkötolppia. Tällaiset tilanteet vaikuttavat useisiin talouksiin, joten vikapäivystyksen täytyy reagoida nopeasti.”

 

Jos isompi vika ilmenee yöllä, se voidaan aluksi korjata väliaikaisilla menetelmillä. Aleksi korostaa, että työturvallisuus on näissä tilanteissa ensiarvoisen tärkeää. ”Aamulla, tai keliolosuhteiden salliessa, tilanne tarkistetaan kunnolla ja varataan tarvittavat välineet ja työkalut pysyvää korjausta varten.”

Kollegoiden tuki on oppimisen kannalta tärkeää

 

Aleksi kertoo, että armeijassa hankittu kuorma-autokortti on osoittautunut hyödylliseksi nykyisissä töissä. ”Työn monipuolisuus on parasta. Liikumme luonnossa paljon, työ on monipuolista eikä tässä ole kahta samanlaista päivää.” Aleksi tarkentaa, että työn tuoma rutiini tuo mukanaan kyvyn myös nauttia hetkistä luonnon äärellä.

Puhuttaessa työn fyysisyydestä, Aleksi kertoo aivan alussa työn tuntuneen fyysisesti raskaalta. ”Työ oli ja on todella fyysistä asennuksineen. Nyt olen jo tottunut siihen. Hyvällä peruskunnolla pärjää täällä hyvin, jolloin jää aikaa nauttia omasta työstä.”

Pylvästyöskentelyssä korkeus voi vaihdella viiden ja viidentoista metrin välillä. Työ vaatii rautaista päätä ja tasapainoa etenkin alussa. ”Näissä hommissa myös siitä on apua, että on raamia, voimaa ja ulottuvuutta.”

”Työkaverit täällä ovat pirun mukavia ja kokeneita. Itse olen vielä uran alkupäässä, joten rautaisten kollegoiden ollessa ympärillä itsellekin tulee turvallinen fiilis – olemme kuitenkin sähkön kanssa tekemisissä.” Parhaita asioita verkon puolella työskentelyssä on se, että vastuuta jaetaan ammattitaidon karttuessa. ”Haluan olla kollegoiden veroinen, joten uuden oppiminen motivoi.

Alasta kiinnostuneille voisin sanoa, että tulkaa kokeilemaan, onko tämä oma homma. Nuoria, hyviä kavereita tarvitaan näihin hommiin lisää.” Hymy kuuluu Aleksin äänestä, kun hän lopuksi toteaa: ”Ja kyllä kelepaa töitä tehä, kun kelit on komiat.”

Jos meillä ei juuri nyt ole tarjolla sinulle sopivaa tehtävää tai avoimia työpaikkoja, voit lähettää meille avoimen hakemuksen. Katso avoimet työpaikat tämän linkin takaa