Usein kysytyt kysymykset

Sähkön hinta koostuu sähköenergiasta, sähkönsiirrosta sekä veroista. Jokainen osa kattaa n. kolmanneksen sähkön kokonaishinnasta.

Sähköenergian myyntihintaan vaikuttavat tuotanto- ja markkinakustannukset. Sähkönmyyjä hankkii myymänsä sähkön esimerkiksi omilta voimalaitoksiltaan tai sähköpörssistä. Energian osuuden voit kilpailuttaa haluamaltasi yhtiöltä.

Sähkön siirtomaksun määrittää paikallinen jakeluverkonhaltija eikä sitä voi kilpailuttaa. Siirtomaksuilla katetaan sähköverkon rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvat kustannukset. Lisäksi sähköverkon käytönvalvonta sekä vikapalvelu kustannetaan siirtomaksuilla.

Veron osuus koostuu sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta, jotka laskutetaan sähkönsiirtomaksujen yhteydessä. Lisäksi sähköstä maksetaan arvonlisäveroa.

Yleissähkö / Yksiaika

Yleissähkö on sopiva tariffi, jos sähkön kulutus on suhteellisen pientä ja painottuu lähinnä päiväaikaan. Sopiva tuote kerros- ja rivitaloasuntoihin, sekä omakotitaloihin, joissa on muu lämmitysmuoto kuin sähkö. Energian hinta pysyy samana vuorokauden ja vuoden ympäri.

Vuorokausisähkö / Aikasähkö (päivä/yö)

Vuorokausisähkö käy hyvin sähkölämmityskohteisiin, joissa on mahdollisuus esimerkiksi lämmön varaamiseen yöaikaan. Energian hinta muuttuu vuorokauden ajan mukaan.

Päivä: kaikkina viikonpäivinä klo 07-22 välinen aika
Yö: kaikkina viikonpäivinä klo 22-07 välinen aika

Vuodenaikasähkö / Kauisähkö (talviarkipäivä/muu aika)

Vuodenaikasähkö on paikallaan sähkölämmityskohteissa tai esimerkiksi maatiloilla, joissa on mahdollista painottaa kulutusta kesäaikaan ja talvisin yöaikaan. Energian hinnat muuttuvat siirryttäessä talvesta kesään.

Talviarkipäivä: 1.11.-31.3. maanantaista lauantaihin klo 07-22
Muu aika: 1.4.-31.10. sekä 1.11.-31.3. maanantaista lauantaihin klo 22-07 ja sunnuntai

Sähköenergian perusmaksulla katetaan sähkönmyyjän kiinteitä kustannuksia, kuten markkinointiin ja laskutukseen liittyviä maksuja. Sähkön siirron perusmaksulla ylläpidetään sähköverkkoa sekä mahdollistetaan asiakkaan sähkönkäyttö koska tahansa. Siirron perusmaksun suuruus määräytyy pääsulakekoon ja mittaustavan mukaan.

Sähkö koostuu kahdesta osasta: sähkön siirrosta ja sähkön myynnistä. Sähkön myynnin voi kilpailuttaa, jolloin valitsemasi myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä ja paikallinen jakeluverkonhaltijasi laskuttaa sähkön siirrosta. Jos hankit sekä sähkön myynnin että siirron Koillis-Satakunnan Sähköltä, saat vain yhden laskun, jossa laskutetaan sekä myynnin että siirron osuus.

Etäluettavien mittareiden myötä sähkölaskutus perustuu todelliseen sähkön kulutukseen. Sähkön kulutus muodostuu mittalaitteen mittaamasta aikasarjasta, jossa mittalaite ilmoittaa kulutuksen jokaiselle tunnille. Laskulla ei siis näy mittalaitteen lukemaa, vaan laskutuskauden sähkönkulutus.

Voit seurata sähkönkulutustasi Online-palvelussamme. Samasta palvelusta näet myös sähkölaskusi ja tämänhetkisen sopimustilanteesi. Siirry Online-palveluun tästä.
Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry kiinteistökaupan yhteydessä automaattisesti uudelle omistajalle. Sähköliittymän siirtymisestä tulee olla maininta kiinteistön luovutuskirjassa. Ilmoita sähköliittymän siirrosta meille muuttoilmoituksen yhteydessä. Tarvitsemme lisäksi kopion kauppakirjasta, lahjakirjasta tai muusta kiinteistön luovutuskirjasta, jossa ilmenee liittymän siirtyminen uudelle omistajalle. Dokumentin voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen laskutus@ksat.fi.