Killinkosken uusi sähköasema otettu käyttöön 22.6.

Anu Rantala ja Eero Raiskinmäki ottamassa Killinkosken sähköasemaa käyttöön.Virtain Killinkoskella, valtatie 68 varrella, sijaitseva uusi sähköasema otettiin käyttöön juhannuksen alla torstaina 22.6.2023. Uusi sähköasema sijaitsee vesivoimalaitosrakennusten kanssa samalla kenttäalueella. Toimitusjohtaja Anu Rantala otti sähköaseman käyttöön juhlavin menoin.

Projekti aloitettiin jo vuonna 2018, mutta muun muassa koronapandemia sekä materiaalin saantiongelmat viivästyttivät projektin kulkua. Vaikka projektissa onkin ollut viivästyksiä, on se sujunut kaikin puolin hyvin ja ilman suurempia ongelmia. Koillis-Satakunnan Sähkön koko käyttöosasto oli mukana projektin vaiheissa, mutta myös muut osastot avustivat projektissa. Muun muassa verkko-osasto hoiti sähkölinjasuunnittelun ja rakentamisen.

Kierrätys oli sähköaseman rakentamisessa suuressa roolissa. Asemalla sijaitseva asemarakennus ja 20 kV kojeisto ostettiin käytettynä Vantaalta, jossa se oli jäämässä heidän tarpeisiinsa turhan pieneksi. Muuntaja on ostettu Jyväskylästä ja siihen on tehty perushuolto. Maasulkuvirran sammutuslaitteisto oli jäänyt kapasiteetiltaan pieneksi muilla verkkoyhtiöillä, mutta se oli Killinkoskelle sopivan kokoinen, joten Koillis-Satakunnan Sähkö osti se uuden aseman käyttöön. Rakennustöiden edetessä kierrätettiin vanhoista sähköasennuksesta purkautuvia kaapeleita ja johtimia uusien laitteiden asentamiseen.

Uuden sähköaseman myötä myös turvallisuus on tuotu nykypäivään. Muuntajan alapuolelle on asennettu liekkiloukku, joka tilanteessa, jossa muuntaja vuotaisi öljyä, päästää mahdollisesti palavan nesteen lävitseen ja tukahduttaa sen alapuolelleen valuma-altaaseen. Ukkosenjohdattimilla estetään ukkosta osumasta sähköaseman herkkiin laitteisiin. Turvallisuus on otettu huomioon myös muualla sähköasemalla, muun muassa aseman sisäisiin ja valtakunnallisiin vikatilanteisiin sekä jännitekatkoihin liittyen.

 

Koillis-Satakunnan Sähkön henkilökuntaa Killinkosken uudella sähköasemalla.