Energiansäästöviikko 9.-15.10.2023

Astetta alemmas Energiansäästöviikolla 9.-15.10.2023Energiansäästöviikko on täällä taas! Tämän vuoden kampanja jatkaa viime talvena tutuksi tulleen Astetta alemmas -kampanjan asialla.

Näin syksyllä ja kylmän kauden käynnistyessä on taas aikaa kiinnittää huomiota sähkön ja lämmön järkevään käyttöön. Energiansäästöviikolla annetaan vinkkejä energian säästämiseen ja otetaan viime talvena opitut keinot uudelleen käyttöön. Jokaisen kodin ja yrityksen pienet energiateot ovat yhä tärkeitä, ja niiden tulisikin olla meidän jokaisen pysyviä toimintamalleja.

Energiansäästön tämän vuoden teema on Energiankäytön uusi aika. Energiansäästö on yhä enemmän oikea-aikaista sähkön käyttöä ja kulutuksen siirtämistä halvemmille tunneille. Sähkön tuotanto ei ole jatkuvasti tasaista eikä sähkön kulutuskaan ole eri vuorokauden aikoina samalla tasolla. Taloudestaan tarkka seuraa hintaa ja ohjaa sen mukaisesti kulutustaan niihin hetkiin, jolloin sähkö on edullisimmillaan. Näin kannattaa toimia, vaikka oma sähkösopimus olisikin kiinteähintainen, sillä se tasapainottaa Suomen sähköjärjestelmää. Välitöntä hyötyä kulutuksen ohjaamisesta edullisiin hetkiin saa, jos on valinnut sähkötuotteekseen pörssisähkön.

Sähkön hinta vaihtelee tunneittain. Hinta määräytyy Pohjoismaisessa sähköpörssissä, ja seuraavan päivän tarkat tuntihinnat ilmoitetaan edellisenä iltapäivänä. Hintatietoja voi seurata esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksessa. Myös Koillis-Satakunnan Sähkö tarjoaa hintatietojen seurantaa osoitteessa www.ksat.fi/tuntiwirta!

Kulutusta voi kohdentaa halvemmille tunneille mm. hyödyntämällä laitteiden ajastustoimintoja. Tällaisia saattaa löytyä esimerkiksi astian- ja pyykipesukoneista, ilmalämpöpumpuista sekä auton moottorin esilämmitysjärjestelmistä. Käytä vuorotellen suuritehoisia sähkölaitteita. Mitä useampi laite on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat.

Osoitteessa www.astettaalemmas.fi löytyy runsaasti vinkkejä energiansäästöön. Sieltä löytyy myös muistipeli, jolla voit testata muistiasi ja kokeilla, kuinka hyvin viime vuonna opitut energiansäästövinkit ovat vielä hallussa.