Sähkö-Virkeät Oy investoi miljoonia Keski-Suomeen vihreän siirtymän edistämiseksi

RRF- energiatuki

Sähkö-Virkeät haki toukokuussa 2024 EU:n elpymis- ja palautumisrahaston RRF- energiatukea ja sai positiivisen tukipäätöksen 11.10.2024. Noin kolmen miljoonan euron tuen avulla Sähkö-Virkeät mahdollistaa uusiutuvan energian liittämisen kantaverkkoon mahdollisimman oikea-aikaisesti ja tukee vihreän siirtymän hankkeiden edistymistä.

Sähkö-Virkeät ottaa merkittävän askeleen kohti vihreää siirtymää. RRF-energiatuki mahdollistaa 110 kV:n voimajohdon vahvistamisen noin 40 km:n matkalta välillä Petäjävedeltä Keuruun Haapamäelle. Suunnittelu verkon vahvistamisesta on menossa ja hankkeen kilpailutus tehdään syksyn 2024 aikana. Varsinainen verkon rakentaminen alkaa tulevana talvena.

“Tuki mahdollistaa meille sen, että verkkoa voidaan vahvistaa etukäteen. Tämä antaa signaalin uusiutuvan energian hankkeille, että meillä on verkko, johon olette tervetulleita liittymään. Vihreän siirtymän hankkeissa epävarmuutta on aiheuttanut se, pystyvätkö hankkeet liittymään verkkoon ja pahimmillaan se on jopa estänyt investointeja. Tuen ansiosta me pystymme nyt ottamaan ensimmäisen askeleen ja avaamaan pelin, jotta liittyjät voivat pienemmällä riskillä tehdä investointipäätöksiä.” kertoo Sähkö-Virkeiden toimitusjohtaja Anu Rantala.

Verkon rakentaminen on vastuullisuusteko

RRF-energiatuki on Sähkö-Virkeille tärkeä asia, sillä iäkästä, joskin vielä hyväkuntoista, voimajohtoa pystytään uusimaan osittain tukirahalla. Voimajohdon rakentaminen on myös alueellisesti merkittävä teko, sillä se lisää työllisyyttä ja uusiutuvan energian liittyjät tuovat alueen kunnille myös tuloja esimerkiksi kiinteistöverotuottojen muodossa. Osa yhtiöistä on joutunut laittamaan investoinnit jäihin ja tekee ainoastaan pakolliset investoinnit verkkoon, sillä vuoden alusta käyttöön tullut Energiaviraston valvontamalli ei kannusta verkkoyhtiöitä investoimaan.

Tukirahalla on verkon tuottoon vaikutusta, sillä se pienentää tukiosuuden verran verkkoliiketoiminnasta saatavaa tuottoa. Monelle yhtiölle tukirahalla rakentaminen ei siksi tulisi kuuloonkaan, sillä verkkoliiketoiminnasta on saatava mahdollisimman hyvät tuotot. Käytännössä suurin mahdollinen sallittu tuotto tarkoittaa mahdollisimman suuria asiakkaiden siirtomaksuja. Siirtomaksuihin kohdistuu jo tällä hetkellä korotuspainetta johtuen kantaverkkoyhtiö Fingridin ilmoittamasta 8 prosentin hinnankorotuksesta sekä yleisestä kustannusten noususta.

“Meille verkon rakentaminen on konkreettinen vastuullisuusteko. Sähkö-Virkeiden verkko on omistajilleen strategisesti merkittävä. Arvojemme mukaisesti meille on tärkeää, että pystymme edistämään alueellista elinvoimaa ja pitämään alueverkon hinnat myös tulevaisuudessa maltillisella tasolla niin nykyisille asiakkaillemme kuin uusille liittyjille. Haluamme, että vastuullisuus ei ole yhtiössämme pelkkää sanahelinää, vaan aitoja, todellisia tekoja!”

Taustatietoa yhtiöstä

Sähkö-Virkeät Oy on Koillis-Satakunnan Sähkön (64,5 %) ja Keuruun Sähkön (35,5 %) omistama alueverkkoyhtiö, jolla on noin 200 km suurjännitteistä 110 kV:n verkkoa. Sähkö-Virkeiden verkko liittyy Fingridin kantaverkkoon Petäjäveden ja Alajärven sähköasemilla. Verkon tämänhetkinen pääasiallinen tehtävä on palvella alueen energiayhtiöitä sähkön siirron osalta, mutta tulevaisuudessa tavoitteena on mahdollistaa myös uusiutuvan energian hankkeiden liittyminen alueverkkoon.

Lisätietoja:

Anniina Holma, kehityspäällikkö, puh. 044 7355 229, anniina.holma@ksat.fi
Anu Rantala, toimitusjohtaja, puh. 044 7355 224, anu.rantala@ksat.fi

Asiasta voi lukea Työ- ha elinkeinoministeriön sivuilta: Puhtaan energian ratkaisuja edistäville 13 hankkeelle yhteensä 72,6 miljoonaa euroa investointitukea