Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Varautumista talven haasteisiin

Lumikuormien lisääntyessä tilanne maastossa huononee. Kuormitustilanne ei ole joka vuosi yhtä paha, kuin esimerkiksi tänä talvena on ollut. Kun tykky- ja lumikuormaa kertyy yhä enemmän, kasvaa myös vahinkojen riski.

Painavan lumen vaikutuksesta puut kaartuvat ja katkeilevat lankojen päälle. Myös pakkanen aiheuttaa sähkökatkoja tai muita laitevaurioita. Tykky- ja lumikuormiin ei ole muuta pelastusta kuin suojakeli ja ennakoivat työt. Säätilanteita seurataan jatkuvasti, että tilanteisiin osattaisiin varautua.

Ennakoivaa huoltotyötä tehdään tarvittaessa läpi talven, tällaisiin töihin kuuluvat muun muassa kaareutuvien puiden ja sähkölankojen vapauttaminen lumikuormasta. Maastossa kuljetaan moottorikelkoilla, mönkijöillä sekä perinteisesti suksilla ja lumikengillä, koska kaikki linjat eivät kulje teiden varsilla. Omia asentajia on 23, myös toimihenkilöistä saadaan apua maastotöihin. Tarvittaessa töihin kutsutaan sopimusurakoitsijoita ja muita metsäalan ammattilaisia.

Sähkölinjoja uhkaavista puista kannattaa tiedottaa Koillis-Satakunnan Sähköä, sillä meiltä on saatavissa puun kaatoapua ja -neuvoja. Sähköjohdolle kaatunutta puuta ei saa mennä itse poistamaan, vaan siitä pitää ilmoittaa vikanumeroomme.

Sähkökatkon varalle

Sähkökatkoja on kahdenlaisia: ennalta suunniteltuja ja vikojen aiheuttamia. Ennalta suunnitellut katkot liittyvät työtehtäviin ja niistä pyritään ilmoittamaan asiakkaille häiriötiedotteella. Mikäli et ole saanut häiriötiedotetta, kannattaa käydä rekisteröitymässä Online -palveluumme osoitteessa www.ksat.fi ja tilata tiedote palvelun kautta.

Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin sähkölaitteiden sammumiseen. Jos sulakkeen vaihtaminen ei auta, vika voi olla myös laajempi. Jos sähkökatko on laaja, kymmenet asiakkaat saattavat soittaa samaan aikaan vikanumeroon. Ei siis kannata hätääntyä, jos numerot tuuttaavat varattua: valvomossa seurataan sähköverkon syöttötilannetta koko ajan ja järjestelmät saavat verkkovioista heti tiedon.

Sähkölaitteet kannattaa kytkeä pois päältä, etteivät ne sähköjen palauduttua jää päälle. Kun sähköt palautuvat, kaikkia laitteita ei kannata kytkeä kerralla takaisin verkkoon. Äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudelleen.

Mikäli huomaat omien sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla niin sanottu nollajohtimen katkeaminen. Tämän vuoksi kotiisi tuleva 400 V kolmivaihejännite jakautuu epätasaisesti niin, että joihinkin laitteisiin tulee yli- ja joihinkin alijännitettä. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita. Mikäli epäilet nollavikaa, ota yhteyttä vikanumeroomme.

Pidemmän sähkökatkon varalle joka kodista pitäisi löytyä ainakin taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja, paristokäyttöinen radio, paristoja ja polttopuita, jos kotona on tulisija. Nämä pitäisi sijoittaa kotona niin, että ne ovat pimeässäkin helposti löydettävissä.

 

Artikkeli on julkaistu ja kokonaan luettavissa Ähtärinjärven Uutisnuotassa (ke 30.1.2019)

Koillis-Satakunnan Sähkö

– vikailmoitukset puh. 03 4855 400
– asiakaspalvelu (arkisin klo 8-16) puh. 03 4855 11

 

Haasteellisesta maastosta ja lumitilanteesta huolimatta vikapaikannuksia tehdään tällä hetkellä koko ajan. Keuruun Lavikon alueelle avuksi on tulossa metsäkone. Alustavan suunnitelman mukaan myös helikopteripaikannukset aloitetaan huomenna Keuruu-Ähtäri-Töysä alueella.