Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia lasketaan

Lunta on Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla kertynyt tänä talvena tavallista enemmän. Lumikertymät ovat paikoin jopa yli 50 prosenttia suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan kevättä. Kevättulvien kannalta lumipatjan paksuudella ei ole niinkään merkitystä vaan lumen painolla.

– Lumen vesiarvo vaihtelee maakunnan lounaisosien noin 80 kilogrammasta neliömetrillä yli 100 kilogrammaan neliömetrillä, kertoo ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen.

Lopputalven lumikertymän ja sulamisajankohdan osalta on ennusteissa vielä suurta vaihtelua, ja kevään sää vaikuttaa suuresti kevättulvien kestoon ja voimakkuuteen. Mikäli lumi sulaa vähitellen, jäävät kevättulvat pienemmiksi kuin silloin, jos lumi sulaa sateiden ja lämmön vaikutuksesta.

Säännösteltyihin järviin on kevättulviin varautumiseksi tehty sulamisvesille tilaa laskemalla talven mittaan järvien vedenkorkeuksia. Näin alennetaan tulvia sekä järvissä, että niiden alapuolisessa vesistönosassa, kuten Kokemäenjoen vesistössä.

– Tavanomaista suuremmat lumikertymät kasvattavat myös varautumistarvetta säännöstellyissä järvissä, kuten Ähtärinjärvessä, mikä näkyy melko suurena vedenkorkeuksien alenemisena, toteaa Killin Voiman käyttöpäällikkö Juha Koivula.

Mikäli lunta kertyy vielä lisää ja sulaminen tapahtuu nopeasti, voivat kevättulvat olla erityisesti säännöstelemättömissä vesistöissä melko korkeita.

Lisätietoja:
Käyttöpäällikkö Juha Koivula
puh. 044 7355 242 tai juha.koivula(a)ksat.fi